Περιβάλλον και Ντοκιμαντέρ: Το Πρώτο Βήμα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

15/11/2023


Για ακόμα μια διοργάνωση, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest παραμένει πιστό στις αξίες του κι επιστρέφει με ακόμα ένα αφιέρωμαστο περιβάλλον. Όπως κάθε χρονιά, οι θεατές θα παρακολουθήσουν ταινίες τεκμηρίωσης που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν την καταστροφή του περιβάλλοντος και τι μπορούν να κάνουν για να συμβάλλουν ενεργά στην προστασία του.

Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου EKOFILM και το Τσέχικο Κέντρο Πολιτισμού στην Αθήνα, αυτή τη χρονιά, οι φίλοι του ντοκιμαντέρ θα παρακολουθήσουν 4 ταινίες με θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον. Αρχικά, θα μάθουν για τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, για την ορθή αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την αξία του νερού και του κύκλου του και για την υπεραλίευση και τις επιπτώσεις της τόσο στον πληθυσμό των ιχθύων όσο και στους ανθρώπους.

Οι ταινίες που θα προβληθούν στοχεύουν να δώσουν τα κατάλληλα ερεθίσματα στους θεατές ώστε να γνωρίσουν σημαντικά ζητήματα και να διερωτηθούν για τις επιπτώσεις των καθημερινών συνηθειών τους. Γιατί μικρές αλλαγές, μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στην εξέλιξη του μέλλοντος για τον πλανήτη μας και για τον άνθρωπο.

Ελάτε να δείτε τις οπτικές των κινηματογραφιστών και να προβληματιστείτε για τις επιπτώσεις της κλιματικήςαλλαγής. Αυτό το αφιέρωμα θα ανοίξει ένα παράθυρο ευαισθητοποίησης!

Οι ταινίες που θα προβληθούν:

Down to the Last Drop του Harry Putz

Image title


Οι τελευταίοι άγριοι ποταμοί των Άλπεων κινδυνεύουν, και στο Τιρόλο συγκεκριμένα η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι στα πρόθυρα της ολικής εξάπλωσης. Ο κινηματογραφιστής Harry Putz εξερευνά την παρθένα κοιλάδα Platzertal των υψηλών Άλπεων, που πρόκειται να περιφραχθεί σε μία αποθήκη, σύμφωνα με τα σχέδια του παρόχου ενέργειας του κράτους του Τιρόλου (TIWAG).

32 min, 2023, Πρωτότυπη γλώσσα: Αγγλικά, Γερμανικά

Raid on the Atlantic του Nicolas Van Ingen

Image title


Τα ύδατα της δυτικής Αφρικής συγκαταλέγονταν για καιρό ανάμεσα στα πιο πλούσια στον κόσμο. Όμως από τη δεκαετία του 1970, Ευρωπαϊκοί, Ρωσικοί, ακόμη κι Ασιατικοί αλιευτικοί στόλοι λεηλατούν αυτό το κομμάτι του Ατλαντικού ωκεανού, συχνά νόμιμα. Αυτός ο ανταγωνισμός από ξένες τράτες έχει φρικτές συνέπειες για τους ντόπιους παραδοσιακούς ψαράδες. Αντιμετωπίζοντας την κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων έρχονται αντιμέτωποι με ένα δύσκολο δίλημμα: Βαρκελώνη ή θάνατος; Ωστόσο, κάποιοι Σενεγαλέζοι αντιστέκονται και δεν αποδέχονται αυτήν την κατάσταση.

52 min, 2023, Πρωτότυπη γλώσσα: Αγγλικά, Γαλλικά, Wolof

Water Lost and Returned του Radek Plihal

Image title


Ένα συναισθηματικό καλλιτεχνικό ντοκιμαντέρ για την επιστροφή των υγροβιότοπων στο τοπίο του Εθνικού Πάρκου της Šumava. Οι μοναδικές λήψεις του Radek Plíhal, που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια τριετούς κινηματογράφησης στο συναρπαστικό περιβάλλον της Šumava, συμπληρώνονται απ’ τη μουσική των Lenka Dusilová και Petr Ostrouchov, λέγοντάς μας την ιστορία του νερού.

35 min, 2023, Πρωτότυπη γλώσσα:Τσέχικα

The Keepers του David Begley

Image title


Το «The Κeepers» είναι μία ταινία μικρού μήκους που υπογραμμίζει τη σημασία του να διδάσκονται τα παιδιά από που προέρχεται το φαγητό και πώς να το καλλιεργήσουν. Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία μαθαίνουν την υπομονή, πώς να φροντίζουν τα φυτά, τη χαρά του να θερίζουν φαγητό που καλλιεργούν μόνα τους – ακόμη και πως να τα χρησιμοποιήσουν ως καλλιτεχνική έμπνευση.

12 min, 2023, Πρωτότυπη γλώσσα: Αγγλικά

Το Αφιέρωμα στο Περιβάλλον θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου EKOFILM και το Τσέχικο Κέντρο Πολιτισμού στην Αθήνα.

Image title

Image title


Εγγραφή στο Docfest Newsletter